top of page
  • Фото автораVeronika Mikhasyuk

проблема: Ера

Шукаючи культуру, зачиняємо кінотеатри та знаходимо супермаркети.

У травні 2018 року частина міста об'єдналась із однією метою – не допустити закриття кіноцентру «Ера», що з 2010 року функціонував за адресою вул. Гагаріна, 51. Електронна петиція до міського голови за три тижні зібрала необхідну для розгляду кількість голосів. Проте відповідь мера мала чіткий меседж: усе залежить не від влади, а від людей бізнесу.

«Ера» як культурна локація зникла. Їй на заміну прийшла ера супермаркетів. Замість кінопалацу місту запропонували магазин мережі «АТБ» для доповнення тріо разом із «Новусом» і «Сільпо». Суспільство отримало їжу для шлунку, а не для розуму?


Як вирішити проблему?

Рівне потребує створення молодіжного простору – осередку для людей, що бажають розвивати місто через вплив культури. Залучення небайдужих до популяризації проекту – це шанс отримати фінансування із громадського бюджету та втілити у життя низку ідей, зокрема кінотеатр. Приклад реалізованої громадської ініціативи – Lutsk Night Cinema – проєкт, що гуртує навколо себе півтори тисячі кіноманів міста.

З іншого боку, варто заохочувати рівненських підприємців до відкриття нового кіноцентру або відновлення попереднього.

  • Про те, як відкрити кінотеатр з нуля, читай тут.

  • Про те, як сила громади працює на користь міста, читай тут.

За сприяння кожного у Рівному може з'явитися не тільки новий кінотеатр, а й чимало мистецьких локацій: як масштабний культурний простір «АкТ» у Києві, перероблений під приміщення для галерей, майстерень, фотостудій і кінотеатру «Zavod» у Львові чи креативний простір «Артинов» у Вінниці. Щоб реалізувати задуманий проект, варто почати з громадського бюджету – локальної платформи, на якій можна заручитися підтримкою рівнян. Інший варіант отримати фінансування на проєкт – приєднатися до програми спільнокошту на сайті «Велика Ідея».

«Ми вже пройшли той етап, коли при словосполученні «творчий простір» на обличчі людей з’являється подив, нерозуміння. Замість порожніх слів «сьогодні молодь нічим не цікавиться» було б конкретне місце для того, аби задіяти містян. Створення арт-простору чи кінотеатру сприятиме розвитку культури Рівного та його жителів, які змогли б виразити свій творчий потенціал», – каже Юлія Соколенко, менеджерка проєкту НевсеРівно.


Тому, підтримка рівнянами культури кіно – крок до створення мистецької концепції міста. То що ж, ера кіно чи супермаркетів?

Авторка: Veronika Mikhasyuk

Фотограф: Anatolii Slike

Фотографиня: Анастасія Степанюк

Моделі: Tania Shendera, Anton Trofimchuk

Більше фото:

Плівка:



364 просмотра0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все
bottom of page