top of page
  • Фото автораAnna Khlyshch

проблема: Секонд-хенди

Коли ми приїжджаємо до столиці моди — Парижа, чи консервативного Лондона, перше, що хочеться зробити, це роздивитися все навколо. Оцінити архітектуру, зробити фото на фоні визначних пам'яток і загубитися у вирі подій нового міста. Що ж бачать туристи в Рівному? Безліч секонд-хендів із барвистими вивісками «одяг з Європи». Чому щороку місто знову підтверджує звання «столиці секонд-хендів»?

У 2018 році, у приміщенні покинутого банку на вул. Соборна, 40 хотіли створити айті-хаб. Були готові зробити ремонт та обладнати офіси, проте приміщення здали в оренду черговому секонд-хенду, яких наразі налічується більше 30. Павло Алексєвич, один з ініціаторів створення IT-простору прокоментував цю ситуацію так:

«Я не можу вплинути на орендарів приміщення, все вирішує орендодавець. Але постараюся зробити все можливе, щоб там не було такої страшної візуалки».


Власники приміщень, які орендують секонд-хенди та ломбарди - не місцева влада, а конкретні юридичні особи. За законом вони мають права розпоряджатися площею на свій розсуд. Є приміщення, що здають в оренду, є охочі його орендувати. Так влаштований вільний ринок. Та це не означає, що нічого не можна вдіяти.


Варіант регулювання екстер’єру центру міста:

Майдан Незалежності, Театральна площа, площа Короленка – усе, що формує обличчя міста, було б чудово взяти під нагляд громади, місцевої влади, чи окремої організації, в якої є на це повноваження.

Для цього потрібно:

  • створити ініціативну групу від громади міста (детальніше тут), у рамках якої буде можливість ініцювати проект, а також створити орган самоорганізації населення;

  • провести декілька консультацій з архітекторами та краєзнавцями, визначити, які саме будівлі потребують пильного нагляду, коли йдеться про їхню оренду;

  • постійно оновлювати реєстр комерційної нерухомості: хто власник, яку нерухомість продано, які площі в оренді, що може бути продано чи орендовано найближчим часом і з якою метою;

  • впорядкувати розміщення рекламних вивісок і встановити чіткі критерії їхнього оформлення (доречно згадати про вирішення проблеми з рекламою у Львові, де було встановлено низку вимог щодо розміщення рекламних матеріалів);

  • створити петицію для запровадження змін екстер’єру міста (наприклад, тут).

  • 13 листопада 2018 року рівненський виконком прийняв Положення про порядок розміщення вивісок у Рівному, відповідно до нього, проблема повинна була бути вирішеною протягом 3 років. На жаль, місто і досі мерехтить рекламними банерами. Тому 25 липня цього року було скликано публічне обговорення проблемних питань у сфері розміщення вивісок. Було запрошено архітекторів, дизайнерів, урбаністів, ЗМІ та усіх бажаючих. Група у Фейсбук "Рівне - страшна візуалка СТОП" активно займається проблемою надмірного розміщення реклами, і, якщо вас теж це турбує, закликаємо до неї приєднатися.


Попри всі переваги придбання одягу на секонд-хенді, варто пам’ятати про деякі правила. Адже купуючи річ, треба наперед знати, як ви її використаєте. Нікому не потрібен ще один "пилозбірник", який просто займає місце у шафі. В епоху консьюмаризму важко встояти перед барвистими вивісками "1+1=3" чи "sale -70%". Та не треба давати їм себе засліпити. Насправді less is more.

Якщо тобі не байдуже, пошир цю статтю у Фейсбуці/Інстаграмі, чи поділися думками у пості. Візьми участь у флешмобі, поставивши хештег #РівНЕстолицяхендів. Які вирішення цієї проблеми бачиш ти? Можеш лишити відповідь у коментарях.

У величезних буквах «Одяг з Європи» краси мало. Коли наступного разу постане вибір між магазином гуманітарної допомоги з Європи з гарантованим прибутком та айті-хабом, рішення буде більш обдуманим?


Авторка: Anna Khlyshch

Фотограф: Anatolii Slike

Фотографиня: Анастасія Степанюк

Моделі: Вікторія Мамчур, Єлизавета Меркотан, Любов Ляпуніна, Олександра Галій, Тетяна Чилій, Катерина Левчук


плівка:


757 просмотров4 комментария

Недавние посты

Смотреть все
bottom of page