top of page
  • Фото автораКаріна Садоха

проблема: Устя

Обновлено: 17 июл. 2019 г.

Чи довго ще Усті бути причиною вічних виправдань?

Устя – блакитна стрічка на карті Рівного, що позеленілою водою стукає до свідомості й осідає там сотнями виправдань. Реальність має власні плани на річку, до того ж не надто оптимістичні. Наразі водойма перебуває у стані високої концентрації органічних забруднень. Від високого вмісту амонійного азоту (сечовини), заліза, фосфатів, а також пилу, гнилого листя та сміття річка повільно «задихається». Устя тхне цвіллю та каналізацією, а зеленувата вода ховає у собі мертву рибу, поліетиленові пакети, скляні пляшки та цигарки.






За підрахунками активістів рівненського «Екоклубу» (2018 р.) до річки потрапляє 12 несанкціонованих стоків з будинків неподалік. Приватні сектори незаконно зливають каналізаційні води в річку, аби не оплачувати централізоване водовідведення.

Басівкутське озеро виконує роль фільтру для вод Усті: у ньому осідає частина органічних забруднень річки. Це одна із причин, чому купатися в місцевому озері – не просто неприємно, але й небезпечно для здоров’я.




Що роблять громадські організації Рівного для вирішення проблем Усті?

• 2018 року голова ГО «Екоклуб» звернувся до міської ради з петицією про припинення незаконних викидів до Усті, за яку станом на сьогодні проголосувало 477 людей. Активісти «Екоклубу» виявили 12 незаконних труб, які виходять в Устю. Проблему досі не вирішено;

• 2018 року в Рівному було створено спеціальну раду для порятунку Усті. Обласний природоохоронний фонд виділив 180 тис.грн. на обстеження річки та розробку дорожньої карти з її порятунку. За висновком науковців НУВГП – стан водойми критичний;

• провели централізовану каналізацію Царського села;

• створено петицію про заборону забудови поблизу Усті протягом 20-ти років, яку підтримало понад 300 рівнян;

• у 2018 році проект «Відновлення річки Усті» виграв міні-грант. Місто отримало 35 тис. грн. на боротьбу з незаконними викидами у воду. Результати поки невідомі.



Річка – це не сміттєзвалище чи місце для зливу відходів. Зараз Устю згадують переважно в контексті набридлого питання. Екологічні проблеми є наслідком дій людей, несвідомих у глобальності результатів власних вчинків.



Як можна долучитися до порятунку позеленілої артерії міста?

Кожен може долучитися якщо не до очищення, то принаймні «незабруднення» Усті. Діє принцип «гірше вже не буде», адже місто через декілька років може залишитися без водойми.


Фотографиня: Анастасія Степанюк

581 просмотр0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все
bottom of page